Om du är en stor användare av sociala medier är det klokt att tänka på de negativa effekterna av sociala medier på dig och dina kamrater.
Om du inte kan föreställa dig ett liv utan sociala medier har du förmodligen fallit offer för den starka makt som sociala nätverkssajter har över allmänheten. Chansen är stor att du också har upplevt några av de negativa effekter som sociala medier har på människor.
Tyvärr är de sociala mediernas dåliga effekter alltför verkliga för många av oss. Låt oss titta på de negativa effekter som sociala medier har på riktiga människor och som sker varje dag.
Hur sociala medier är dåliga för dig
Du kanske blir förvånad när du får veta att de negativa effekterna av sociala medier är både fysiska och psykiska. De kan förändra din uppfattning om världen och dig själv. Även om sociala medier har en del positiva effekter, och det finns säkert positiva berättelser om sociala medier, har de också en hel del i nackdelskolumnen.
Tror du inte på detta? Läs vidare för en lista över sociala mediers negativa effekter. Om du känner igen någon av dem som problem i ditt eget liv kan det vara dags att minska din användning eller till och med sluta använda sociala medier helt och hållet.
1. Depression och ångest
Tillbringar du flera timmar per dag med att surfa på sociala medier? Om du spenderar för lång tid på sociala nätverkssajter kan det påverka ditt humör negativt. Faktum är att kroniska användare av sociala medier är mer benägna att rapportera dålig psykisk hälsa, inklusive symtom på ångest och depression.
Det krävs inte mycket tänkande för att räkna ut varför. Sociala medier låter dig se de noggrant utvalda bästa delarna av alla andras liv, som du sedan jämför med de negativa delarna i ditt eget liv (som bara du ser). Att jämföra sig själv med andra människor är en säker väg till ångest och olycka, och sociala medier har gjort detta mycket lättare att göra.
Så hur använder du sociala medier utan att orsaka dig själv psykiska problem? Om man vänder sig till samma forskning (och sunt förnuft) är den rekommenderade tiden du bör spendera på sociala nätverk ungefär en halvtimme per dag. Precis som med många andra potentiella sjukdomar i livet handlar det om måttlighet.
Om du blir upprörd efter en session på sociala medier bör du också fundera på vilka nätverk du använder och vilka personer du följer. Det är mycket troligare att du känner dig orolig efter att ha läst politiska diskussioner och domedagsnyheter än efter att ha sett roliga uppdateringar från dina favoritmusiker eller bilder på dina vänners husdjur.
2. Cybermobbning
Före sociala medier var mobbning något som bara var möjligt att göra ansikte mot ansikte. Nu kan dock människor mobba andra på nätet – anonymt eller inte. Idag vet alla vad cybermobbning är, och de flesta av oss har sett vad det kan göra med en person.
Samtidigt som sociala medier gör det lättare att träffa nya människor och få vänner, gör de det också möjligt för grymma människor att slita sig på andra utan större ansträngning. Förövare av mobbning kan använda den anonymitet som (vissa) sociala nätverk ger för att vinna människors förtroende och sedan terrorisera dem inför sina kamrater. De kan till exempel skapa en falsk profil och uppträda vänligt mot en klasskamrat, för att senare förråda och skämma ut honom eller henne på nätet.
Dessa attacker på nätet lämnar ofta djupa mentala ärr och driver i vissa fall till och med människor att skada sig själva eller ta sina egna liv. Och det visar sig att nätmobbning inte bara drabbar barn. Vuxna kan också bli offer för övergrepp på nätet. Eftersom skärmarna döljer våra ansikten kan du bli en idiot på sociala medier och andra webbplatser utan att du ens inser det.
3. FOMO (Fear of Missing Out)
Fear of Missing Out (FOMO) är ett fenomen som blev framträdande ungefär samtidigt som de sociala mediernas framväxt. Föga förvånande är det en av de mest utbredda negativa effekterna av sociala medier på samhället.
FOMO är precis vad det låter som: en form av ångest som du får när du är rädd för att gå miste om en positiv upplevelse som någon annan har. Du kanske till exempel ständigt kollar dina meddelanden för att se om någon har bjudit ut dig, eller fokuserar på ditt Instagramflöde hela dagen för att se till att ingen gör något coolt utan dig. Du kanske också ser bilder på något roligt som dina vänner har kunnat göra och känner dig utanför för att du inte kunde gå dit eftersom du hade ett annat ansvar.
Denna rädsla får ständigt bränsle från det du ser på sociala medier. Med ökad användning av sociala nätverk är chansen större att du ser att någon har roligare än du själv just nu. Och det är precis det som orsakar FOMO.
4. Orealistiska förväntningar
Som de flesta förmodligen är medvetna om bildar sociala medier orealistiska förväntningar på livet och vänskap i våra sinnen.
De flesta sociala medier har en allvarlig brist på autenticitet online. Människor använder Snapchat för att dela med sig av sina spännande äventyr, skriver om hur mycket de älskar sin partner på Facebook och laddar sin Instagramsida med kraftigt iscensatta bilder.
Men i verkligheten har du inget sätt att veta om allt detta är en fars. Även om det ser bra ut på ytan kan personen i fråga ha stora skulder, ha dåliga relationer med sin partner och bara vara desperat efter Instagram-likes som en form av bekräftelse.
En enkel väg ut ur den här röran är att alla slutar ljuga på sociala medier. Men i en tid av Instagram-influencers och YouTubers som tjänar miljoner på att vara oäkta kommer det inte att hända inom kort.
Kom ihåg ett viktigt ordspråk: du ska inte bedöma din vardag mot höjdpunkterna i någon annans liv.
5. Negativ kroppsbild
På tal om Instagramkändisar, om du tittar på populära Instagramkonton hittar du otroligt vackra människor som bär dyra kläder på sina perfekt formade kroppar.
Och till ingens förvåning är kroppsuppfattning numera ett problem för nästan alla. Att dagligen se så många människor som ska vara perfekta (enligt samhällets normer) gör förstås att man blir medveten om hur annorlunda man själv ser ut jämfört med dessa bilder. Och det är inte alla som drar sunda slutsatser i den här situationen.
Det är verkligen viktigt att komma ihåg att alla är människor. Ingen vaknar upp varje dag och ser ut som en supermodell, och även om många människor har gjort stora ansträngningar för att träna sina kroppar, gäller det inte alla som ser vältränade ut. Många människor har i jakten på berömmelse i sociala medier definitivt tagit ohälsosamma vägar för att verka mer attraktiva.
Omge dig med människor som älskar dig för den du är, så behöver du inte stressa över falsk Instagram-skönhet.
6. Osunda sömnmönster
Utöver att öka fallen av ångest och depression är en annan dålig sak med sociala medier att spendera för mycket tid på dem kan leda till dålig sömn. Ett flertal studier har visat att ökad användning av sociala medier har en negativ effekt på din sömnkvalitet.
Om du känner att dina sömnmönster har blivit oregelbundna, vilket leder till minskad produktivitet, försök att minska den tid du surfar på sociala medier.
Detta gäller särskilt om du använder din telefon i sängen på natten. Det är alltför lätt att intala sig själv att man ska ägna fem minuter åt att kontrollera sina Facebook-notiser, bara för att en timme senare inse att man tanklöst har bläddrat igenom något trams på Twitter som man inte ens bryr sig om.
Låt inte algoritmerna för sociala medier, som är utformade för att hålla din uppmärksamhet så länge som möjligt, stjäla din värdefulla sömn också. Att få mindre sömn, kombinerat med att sömnen är av sämre kvalitet, är en farlig kombination.
7. Allmänt beroende
Sociala medier kan vara mer beroendeframkallande än cigaretter och alkohol. De har en stark dragningskraft på många människor som leder till att de kollar dem hela tiden utan att ens tänka på det.
Om du inte är säker på om du är beroende av sociala nätverk kan du försöka komma ihåg när du senast gick en hel dag utan att kolla några sociala medier-konton. Känner du dig avvisad om någon inte längre följer dig? Och om dina sociala favoritnätverk helt försvann i morgon, skulle frånvaron få dig att känna dig tom och deprimerad?
I slutändan vill de sociala medierna få dig att scrolla så länge som möjligt så att de kan visa dig massor av annonser och tjäna mer pengar. På grund av uppmärksamhetsekonomin behöver dessa webbplatser dina ögon på dem så länge som möjligt. Appar som TikTok matar dig med en ständig spärr av snabba videor som förstör din uppmärksamhet med tiden.
Bara för att du har överdrivit användningen av sociala medier betyder det inte nödvändigtvis att du behöver radera alla dina sociala nätverkskonton. Men om du tror att det är den bästa lösningen för dig att sluta är det ingen dålig idé. Se vår guide för att sluta med sociala medier för gott om du vill ha hjälp.
Hur man hanterar de negativa effekterna av sociala medier
Precis som med allt annat finns det bra och dåliga aspekter av sociala medier. Vi har diskuterat några av de negativa effekter som sociala medier har för många, men det är du som måste avgöra om det finns mer hjälp eller skada i det för dig personligen.
Om du upptäcker att sociala medier har en negativ inverkan på ditt liv ska du sluta använda dem. Men om du bestämmer dig för att stanna kvar finns det sätt att slösa mindre tid på sociala medier och på så sätt upprätthålla ett sundare förhållande till dem.