Hur du säger nej artigt och får tillbaka din tid

Hur du säger nej artigt och får tillbaka din tid Självkännedom

Jag har hamnat i en situation och jag misstänker att jag inte är den enda. Fyrtioårsfester, begravningsfester, bröllop, avsked, förlovningar, utekvällar… dessa saker har lagts på is under låstheten och nu dyker de upp igen. Om man räknar in julen ser jag ut att få en mycket hektisk höst och vinter.

Så här fånigt börjar det faktiskt bli – på julafton är jag bjuden på en väns julmiddag som hade flyttats fram från förra julen. Jag har alltså i praktiken två juldagar i rad.

Jag vill inte ha två juldagar i rad! I princip har jag gått från social distansering till social upphopning i warpfaktors hastighet.

Det har fått mig att tänka på hur man säger nej. Det är något som jag alltid har kämpat med. Jag är ganska mycket en ja-sägare, inte för att jag nödvändigtvis vill säga ja, utan för att jag känner mig oförskämd när jag säger nej. Jag är en personlighetsmänniska. Problemet är att den enda person som jag inte tillfredsställer är jag själv!

Jag är psykolog, så jag ”förstår” vad som händer. Som sociala varelser är vi rädda för att göra andra upprörda. Vi är rädda för att missa något. Vi gillar att vara en del av mängden. Vi har svårt att fatta beslut. Det är lättare att säga ja.

Och där är ironin. I åratal visste jag vad jag ville säga nej till, men jag kunde aldrig genomföra det.

Konsekvenserna av att acceptera varje begäran är opraktiska. Du fyller din kalender med oviktiga uppgifter som inte tillför något värde till ditt liv. En alltför upptagen kalender kan kännas överväldigande. Din effekt och produktivitet ebbar ut. Även om du inte öppet erkänner det är det troligt att du känner dig arg, förbittrad och orolig. Överengagemang riskerar också att skada ditt rykte. Om du sviker människor eller blir känd som en person med ihåliga löften kommer människor att sluta lita på dig.

FOMO

Rädslan för att missa något (FOMO) är en annan orsak till att människor har svårt att säga nej. Som sociala varelser baserar vi våra uppfattningar på samhällets aktuella värderingar. För närvarande ligger ”status” högt i kurs. Image och popularitet är högt värderade. Framgång mäts i materiella saker och genom hur vi ser ut och uppfattas av andra. Det finns en viss kudos i att titta på sin dagbok, se att den är full av innehåll och tänka ”Jösses, se hur viktig jag måste vara för att alla dessa människor tävlar om min uppmärksamhet!”.

Att vara upptagen har blivit ett hedersmärke. Numera är standardsvaret på frågan ”Hur mår du?” ”Åh, du vet, jag håller mig upptagen.

Så här är den brutala sanningen. Om det är något som saknas i ditt liv är det förmodligen du själv! Om du lär dig att säga ”nej” kan du därför börja sätta dig själv i centrum för ditt liv.

Jag delar ofta med mig av följande faktum till mina åhörare: en genomsnittlig människa har ungefär 2,5 miljarder hjärtslag. Visst, det är en hyfsad siffra, men om du går ner på djupet motsvarar det 29 000 dagar eller 4 000 veckor. Tid är en begränsad resurs. Klockorna har ögon. De tittar på dig och tickar bort ditt liv.

Hur man artigt säger nej

Att säga nej artigt är en värdefull färdighet. Jag skulle till och med vilja påstå att det är en superkraft. Så här är min guide för att bli en ”nej”-man, och den börjar med två fakta: För det första: Om du satsar på det kan du göra vad som helst, men inte allt. För det andra kan du vara en bra människa, med ett vänligt hjärta, och ändå säga nej.

Det var inte förrän nyligen som jag insåg det uppenbara faktum att varje ”ja” har en alternativkostnad. När du säger ”ja” säger du ”nej” till något annat. Att säga ja till ett arbetsprojekt innebär alltså att man kanske säger nej till tid med familjen. Att säga ja till en utekväll innebär att du säger nej till en lugn kväll hemma. Att säga ja till flera utekvällar innebär också att man säger ja till flera baksmällor och ja till utmattning och ånger.

Så här är några mjuka ”nej”. Du kan finslipa dem till ditt eget språk, men detta är grunderna:

  • Jag är hedrad, men jag kan inte.
  • Jag önskar att det fanns två av mig.
  • Tyvärr är det inte rätt tillfälle nu.
  • Jag är tyvärr upptagen med något annat just nu.
  • Fan, jag kan inte få plats med den här!
  • Tyvärr har jag något annat.
  • Nej, tack, men det låter trevligt, så nästa gång.

När du börjar kommer det att vara svårt. Det kan vara lättare att säga nej via sms eller e-post när du börjar vänja dig vid detta nya beteende. Slappna av, den moderna världen anser att detta är socialt acceptabelt. Tänk på sms och e-post som dina små steg för att säga nej. Små steg i rätt riktning.

Jag har också upptäckt att det är helt acceptabelt att säga att jag måste kolla min kalender. Sedan kan du artigt avböja efteråt. Du kan mildra nej-slaget genom att använda förberedda uttalanden som du känner dig bekväm med och som du kan anpassa för att passa olika omständigheter:

Arbetskamrat: ”Vill du följa med till min rullade 50:e?

Ditt första svar: ”Det är väldigt snällt av dig, tack för erbjudandet. Jag ska kolla i min kalender och meddela dig.”

Din uppföljning: ”Hej, James, tack för inbjudan till festen. Jag har kollat i min kalender och tyvärr kan jag inte komma. Ha en fantastisk tid!”

Trots vad din känslomässiga hjärna kanske tror behöver ”nej” inte vara liktydigt med avslag. När det används enkelt och ärligt är det ett uttalande om din nuvarande situation. Folk kommer att inse att ”nej” faktiskt handlar om dig och att det inte är ett avvisande av dem.

Om du är en person som sällan säger ”nej” kan folk bli förvånade över att höra ordet passera dina läppar till en början. Låt dig inte avskräckas. När du använder det oftare kommer de att vänja sig vid att du utövar din rätt att välja.

Att säga ”nej” sparar trots allt tid så att du kan säga ”ja” när du vill. Du kommer snart att inse vad jag har insett: mindre är verkligen mer! Min lycka och mitt förnuft förbättras inte av mängden evenemang jag deltar i, utan av kvaliteten.

Epidemin av ”busyness”

Det handlar om en mycket viktig sak. ”Busyness” är ett modernt ord. Det har vällt in i ordboken. Busyness är en epidemi. Vi har för många e-postmeddelanden, möten möten möten, platser att vara på och saker att göra. Att lära sig att säga nej till rätt saker gör att man går från en människa som gör till en människa.

Jag avslutar med en gratis gåva. Det här är mitt ”nej”-mejl, noggrant utformat för att ursäkta mig från saker som jag skulle kunna göra, men som tränger undan det som jag egentligen vill göra: Tack så mycket för din vänliga inbjudan. Tyvärr försöker jag köpa tillbaka lite tid i mitt liv genom att säga nej till intressanta saker som jag normalt sett skulle älska att säga ja till. Jag ber om ursäkt för att jag inte säger ”ja” den här gången. Jag hoppas att ni förstår.

Om allt annat misslyckas kan du dämpa ditt nej med den ultimata sammetshandsken och använda dig av min mormors klassiska ”Jag älskar dig, men nej”.

Betygsätt den här artikeln
Dela med dina vänner!
psykologlallerstedt.se
Adblock
detector