Vi har alla våra stunder som ”soffpotatis”.
Jag pratar om de dagar då allt du vill göra är att slöa framför tv:n eller spendera timmar med att tanklöst scrolla i sociala medier.
Ibland gör vi det trots att vi vet att vi har en lista med uppgifter som måste slutföras före dagens slut. Andra gånger väljer vi att inte göra någonting för att det inte finns någonting att göra.
Men när detta allmänna tillstånd av sysslolöshet varar i flera dagar (till och med veckor) i sträck börjar man fråga sig själv: Är jag deprimerad eller lat?
I allmänhet tenderar vi att ge lathet negativa konnotationer. När vi ser eller hör talas om någon som slöar eller slösar tid på triviala aktiviteter antar vi omedelbart att han/hon är en lat slöfock utan mål och framtid.
Men den attityd som vi ser och stämplar som ”lathet” kan vara följden av något mycket mer smärtsamt och komplext.
”Du är inte deprimerad, du är bara lat”
Jag kan inte säga hur många gånger jag har hört klienter med klinisk depression klaga på att folk kallar dem lata, omotiverade och andra ord som jag inte kan återge här.
Därför vill jag ta tillfället i akt att kasta lite ljus över varför lathet inte alltid är ett resultat av slarv och likgiltighet.
Med tanke på att människor som kämpar med depression kämpar med bristande motivation, känslor av hjälplöshet och ett allmänt dystert perspektiv på livet, tillbringar de ofta större delen av dagen i ”tomgångsläge”. Det finns tillfällen då depressionen är så förkrossande att man knappt orkar ta sig upp ur sängen och göra sig något att äta. Och när det känns som om hela världen håller på att falla sönder är allt man vill göra att krypa ihop under filten och undvika allt som kan kräva någon ansträngning från ens sida.
Utifrån kan denna inställning se ut som lathet, men människor med depression är förlamade av hopplöshet och känslomässig smärta på insidan.
En lång historia kort sagt, innan du rusar iväg och stämplar någon som ”lat”, se till att du tar reda på deras historia. Du kanske blir förvånad över att upptäcka att det finns mer än bara slarv bakom deras uppenbara brist på mål och riktning.
- Är jag deprimerad eller lat?
- När lathet banar väg för depression
- 10 tecken på depression
- 1. Du har ont.
- 2. Du är arg och bitter.
- 3. Dina kläder passar inte längre.
- 4. Ditt drickande/rökande har gått överstyr.
- 5. Du känner ingenting.
- 6. Du dagdrömmer mest hela tiden.
- 7. Du kan inte ta en paus från sociala medier.
- 8. Du tar en evighet på dig att bestämma dig.
- 9. Du bryr dig inte längre om ditt utseende.
- 10. Dina vänner och din familj är oroliga för dig.
- 4 vanor som hjälper dig att hantera depressionen
- 1. Håll kontakten med dina känslor (även om det gör ont).
- 2. Upptäck dina distraktioner och undvikande beteenden.
- 3. Gör det för att du behöver göra det, inte för att du känner för att göra det.
- 4. Fokusera på mikrovanor.
- Sista tankar om lathet och depression
Är jag deprimerad eller lat?
Ibland är det svårt att dra en tydlig gräns mellan depression och lathet.
Det är ännu svårare att jämföra dem, eftersom depression omfattar en hel rad kognitiva, känslomässiga och beteendemässiga reaktioner. Samtidigt är lathet bara en attityd som människor kan uppvisa av olika skäl.
Om du kämpar med detta dilemma är enligt min mening det första (och bästa) du kan göra att ta en närmare titt på dig själv.
När du känner dig fast och förvirrad är det enda sättet att få klarhet genom självreflektion.
- Hur påverkar lathet ditt personliga och professionella liv?
- Hur många timmar om dagen ägnar du åt att göra ingenting?
- Har någon (vän, make/maka, familjemedlem) någonsin klagat på att du är för lat?
- Får lathet dig att försumma viktiga hushållssysslor som att ta ut soporna, handla mat eller betala räkningar?
- Är lathet en liten njutning du ger dig själv efter en produktiv dag eller ett sätt att undvika obekväma känslor?
- Hur skulle ditt liv vara annorlunda om du var mindre lat?
För att avgöra om lathet är ett problem eller inte måste du börja med att titta på hur denna attityd påverkar ditt dagliga liv.
När lathet banar väg för depression
Om vi vill förstå hur lathet kan bana väg för depression måste vi titta på detta tillstånd från en något annorlunda vinkel.
När vi tänker på depression föreställer vi oss ofta en ledsen, pessimistisk person som inte finner glädje i någonting och har ett dystert perspektiv på livet. Men så är inte alltid fallet! Ibland utvecklas depressionen på ett relativt atypiskt sätt, vilket gör den svår att upptäcka med hjälp av traditionella diagnostiska kriterier.
Experter kallar det för ”maskerad depression” eftersom den döljer sig bakom somatiska symtom som lätt kan misstas för medicinska tillstånd.
Du kan till exempel uppleva ryggsmärta, huvudvärk och spänningar i glutealmusklerna, vilket skapar en övergripande känsla av fysisk press och utmattning. Depression utvecklas på ett relativt atypiskt sätt, vilket gör det svårt att upptäcka den med hjälp av traditionella diagnostiska kriterier.
Som ett resultat av detta är det troligare att du tillbringar dagen med att göra det allra minsta och väntar på att smärtan ska försvinna så att du kan vara mer produktiv. Och ju mer du ger efter för denna känsla och skjuter upp dina uppgifter för att det ska kännas bekvämt, desto mer bidrar du till din känsla av hjälplöshet.
En dålig dag blir till en dålig vecka som blir till en dålig månad, och utan att du inser det driver du in i ett tillstånd av bekväm sysslolöshet.
Men det mest smärtsamma är att även om du inser att det finns något mycket ”mörkare” bakom din uppenbara brist på motivation och energi, kommer det att krävas en avsevärd ansträngning för att återfå (eller upptäcka) ditt glada och produktiva jag.
Och jag säger inte detta för att demoralisera dig, utan för att hjälpa dig att förstå vad du har att göra med, ställa realistiska förväntningar och anta en strategi med små steg.
10 tecken på depression
Ur ett kognitivt perspektiv ger depression en negativ syn på saker och ting som överskuggar alla positiva erfarenheter som livet kan överraska dig med.
Dessutom åtföljs de negativa tankar och irrationella tolkningar som förknippas med detta tillstånd av sorg, irritabilitet, tomhet, frustration, hopplöshet, ångest, obeslutsamhet, skuldkänslor och förlust av självförtroende.
När du håller fast vid detta perspektiv börjar du förlora allt hopp om en bättre framtid. Och om du tror att framtiden inte längre erbjuder några möjligheter, varför då anstränga sig för att försöka?
Men låt oss bryta ner dessa symtom och bättre förstå hur depression stör ditt personliga och yrkesmässiga liv.
1. Du har ont.
Inte bara känslomässig smärta utan även fysisk smärta. Som jag nämnde tidigare kan depression ta sig atypiska former, som ofta visar sig på somatisk nivå.
Från huvudvärk och illamående till ryggsmärtor och till och med matsmältningsproblem, långvariga fysiska besvär som inte orsakas av ett medicinskt tillstånd kan tyda på förekomsten av depression.
2. Du är arg och bitter.
Om minsta olyckliga händelse får dig på gränsen till ett ilsket utbrott, eller om det har blivit ditt vardagliga humör att vara dyster och bitter, är det troligt att du kämpar med depression.
Experter spekulerar i att omkring 50 % av alla människor som har med depression att göra känner sig arga, bittra och griniga större delen av dagen.
3. Dina kläder passar inte längre.
När du brottas med depression är chansen stor att du finner tröst i mat.
Även om känslomässigt ätande kan öka ditt serotonin, vilket genererar en kortvarig känsla av tillfredsställelse, kommer det att översättas till extra kilon, tillsammans med känslor av skam och skuld med tiden.
Det finns också fall där personer med depression går ner i vikt på grund av minskad aptit.
4. Ditt drickande/rökande har gått överstyr.
Även om rekreationsdrickande och rökning är helt normalt och ofarligt, när du når en punkt där ett glas vin på kvällen inte riktigt känns tillräckligt, är det troligt att du har att göra med mer än bara en dålig dag.
Precis som känslomässigt ätande kan alkohol- och substansmissbruk ha en tillfällig lugnande effekt som håller dig avskärmad från de smärtsamma aspekterna av ditt liv.
5. Du känner ingenting.
Vare sig det handlar om att gå till jobbet, träna på gymmet, träffa någon eller njuta av en utsökt frukost har var och en av oss en anledning att gå upp ur sängen på morgonen. Men när dessa aktiviteter inte ger dig någon glädje eller tillfredsställelse går motivationen i graven och sängen blir din enda källa till frid och komfort.
Enligt min erfarenhet är detta förmodligen det värsta symtomet som kan följa med depressiva episoder. Jag skulle ärligt talat välja att känna smärta, frustration eller besvikelse snarare än ”ingenting”.
När de saker som brukade ge dig leenden eller tårar lämnar dig likgiltig, och du antar ett zombieliknande beteende som får dig att verka kall och distanserad, är det troligt att du har att göra med depression.
6. Du dagdrömmer mest hela tiden.
Har du någonsin funderat på hur många timmar per dag du spenderar på att fantisera om ett bättre och lyckligare liv? (Istället för att göra något åt det)
Även om det är helt normalt att låta fantasin få fritt spelrum är det helt normalt att tillbringa för mycket tid bortkopplad från verkligheten, vilket kan vara ett tecken på depression eller trauma.
Experter kallar det för ”maladaptivt dagdrömmeri”, tendensen att fly från verkligheten och konstruera fantasier som genererar en tillfällig känsla av tillfredsställelse.
7. Du kan inte ta en paus från sociala medier.
Precis som dagdrömmar erbjuder sociala medier en alternativ verklighet där du inte behöver ta itu med känslomässig smärta och bearbeta dina problem.
Även om scrollande i sociala medier ger dig en välbehövlig känsla av lättnad och tillfredsställelse kan de långsiktiga effekterna vara förödande. Aktuella bevis tyder på att användning av sociala medier är förknippad med ökad depression.
Ju mer tid du ägnar åt att titta på andras bildsköna liv, desto sämre kommer du att känna dig själv.
8. Du tar en evighet på dig att bestämma dig.
Återigen håller din brist på motivation och det faktum att du inte längre finner glädje i någonting dig i ett tillstånd av sysslolöshet där även de mest obetydliga besluten känns som för mycket.
Eller så kan det bero på att du har tappat självförtroendet och inte längre känner dig kapabel att ta ansvar för de val du gör.
Det ögonblick då du slutar fatta beslut är då ditt liv ”fryser” till ett tillstånd där absolut ingenting händer, varken bra eller dåligt.
9. Du bryr dig inte längre om ditt utseende.
Och varför skulle du göra det? Det är inte så att du ska gå någonstans eller träffa någon.
Så småningom kommer du till en punkt där du skäms för mycket över dig själv för att ens försöka göra några förändringar och börja ta hand om dig själv.
Men det sorgligaste är att människor ofta är för snabba att döma dig och inte förstår att ditt ointresse inte är ett tecken på lathet utan en konsekvens av depression.
10. Dina vänner och din familj är oroliga för dig.
I dagens värld talar experter ofta om ”högfungerande depression”. Det är den typ av depression som är svår att upptäcka på grund av alla distraktioner (sociala medier, shopping, arbetsnarkomani, känslomässigt ätande, substansanvändning etc.) som ni omger er med för att få det att se ut som om ni är okej.
När dina vänner, kollegor eller familjemedlemmar börjar känna sig oroliga för dig är det kanske dags att vara ärlig mot dig själv och överväga möjligheten att du kan ha att göra med något allvarligt.
4 vanor som hjälper dig att hantera depressionen
1. Håll kontakten med dina känslor (även om det gör ont).
Det jag föreslår här är ganska obekvämt och kommer att kräva en rejäl ansträngning från din sida. Det är aldrig lätt att hålla kontakten med smärtsamma känslor som hopplöshet, rädsla, skam, skuld eller självförakt.
Men vi gör det eftersom det är det enda sättet att bygga upp känslomässig motståndskraft och navigera genom depressiva episoder utan att förlora vårt syfte och våra mål. Dessa känslor finns (och gör ont) av en anledning. Det är ditt sinnes sätt att låta dig veta att något djupt inom dig själv behöver din omedelbara uppmärksamhet.
Enligt min erfarenhet kan tre övningar hjälpa dig att hålla kontakten med dina känslor:
- Mindfulness
- Yoga
- Journalskrivning
Även om de kan kännas lite obekväma till en början gör dessa övningar det möjligt för dig att bearbeta känslor på ett hälsosamt och medvetet sätt.
2. Upptäck dina distraktioner och undvikande beteenden.
Vi lever i en värld där distraktioner är en del av vår vardag. Från nätshopping och sociala medier till tv-program, tröstätande mat och videospel är vi praktiskt taget omgivna av alla sorters avkopplande aktiviteter som håller vår uppmärksamhet fokuserad på något annat än oss själva.
Och när detta breda utbud av aktiviteter bara är ett klick bort är det inte konstigt att vi tar till distraktioner så snabbt. De är lättillgängliga och ger en omedelbar lugnande effekt – den perfekta snabba lösningen på känslomässiga besvär.
Men som vi diskuterade genom hela den här artikeln kan de långsiktiga effekterna vara katastrofala. Bara för att du distraherar dig själv från obehagliga känslor betyder det inte att de försvinner. Du skjuter bara upp din smärta och ditt lidande.
Till att börja med uppmuntrar jag dig att tänka på dina dagliga rutiner och de aktiviteter som du tar till när du har att göra med obehagliga känslor. Det finns ingen anledning att eliminera dem just nu. Fokusera på att bygga upp sundare vanor innan du gör dig av med distraktioner och undvikande beteenden.
3. Gör det för att du behöver göra det, inte för att du känner för att göra det.
Ett av huvudproblemen med depression är att den ”dödar” din vilja att få saker gjorda, även saker som bara kräver några minuter av din tid, som att ta ut soporna eller lägga dina smutsiga kläder i tvättmaskinen.
Ett av de vanligaste svaren jag får från människor som har med depression att göra är: ”Jag vill göra något, det är bara det att jag inte känner för att göra något”. Om vi tänker efter tenderar vi alla att använda den här ursäkten när vi snubblar in på en svår eller obehaglig uppgift som kräver en ihållande ansträngning.
Men till skillnad från oss andra har personer med depression svårt att hantera sina känslor och följaktligen den mängd motivation som krävs för att utföra enkla uppgifter.
Jag tror att det är viktigt att då och då påminna sig själv om att man inte alltid behöver vara på rätt humör för att göra något, särskilt när det gäller nödvändiga uppgifter och aktiviteter.
Ibland måste man börja med att anstränga sig trots att man saknar motivation och lust. Om du väntar på ” det perfekta humöret” för att göra saker och ting finns det en stor chans att du till slut kommer att känna dig besviken och hopplös.
4. Fokusera på mikrovanor.
Med tanke på att depression dränerar din energi till den grad att du blir utmattad är det inte konstigt att du finner det nästan omöjligt att hålla dig till den där träningsrutinen på 30 minuter per dag, följt av en kall dusch och en kort meditationsövning.
Kanske har du bitit mer än du kan tugga, och ju mer press du sätter på dig själv, desto svårare blir det. Låt oss sätta ribban lite lägre så att du kan fullfölja dina vanor utan att trötta ut dig själv och ge upp efter några misslyckade försök.
Börja med en vana och arbeta dig långsamt upp till två, tre och så vidare. Men gör det långsamt. Du behöver inte skynda på saker och ting, tier dig själv ut, ge upp och tycka synd om dig själv.
En hälsosam och uppnåelig mikrovana är något som:
- Du gör det uteslutande för dig själv.
- Inte kräver någon större fysisk eller mental ansträngning.
- Tar bara 5-10 minuter av din tid i anspråk.
Några exempel på mikrovanor är hudvårdsrutiner, korta mindfulnessövningar, böner, morgonsträckningar osv. När det gäller att övervinna depression är mindre mer.
Sista tankar om lathet och depression
Oavsett om det är lathet, depression eller lite av båda, är det en sak som är säker – förändring måste komma inifrån och ut.
Börja med att titta djupt in i dig själv och upptäcka varför du saknar motivation för att hinna med dagliga uppgifter, och ta sedan små steg mot en mer aktiv och produktiv livsstil.
Oavsett om du har att göra med depression eller lathet (eller båda) föreslår jag att du fokuserar på:
- Håll kontakten med dina känslor, särskilt de som gör ont.
- Identifiera och gradvis eliminera dina distraktioner och undvikande beteenden.
- Att bygga upp mikrovanor som hjälper dig att odla ett hälsosammare och lyckligare liv.